twitter
    Проследи ме във Facebook :)

понеделник, 1 декември 2008 г.

Терористите в Индия използвали Google Earth

Терористите в Индия използвали Google Earth



Публикувано от Fifa на 01.12.2008 - 12:32 коментари
Терористите, осъществили атаките в Мумбай през миналата седмица, са използвали дигитални карти от Google Earth, за да проучат маршрута, по който да се придвижат. Вследствие на разследването на полицията в Мумбай, включително и от разпита на един от арестуваните терористи, се предполага, че нападателите са били изключително добре подготвени и са използвали технологии като сателитни телефони и GPS устройства, съобщават още от полицията.
Критики към Google Earth в Индия е имало и по-рано, включително и от бившия президент на страната Абдул Калам. През 2005 г. в своя лекция той предупреди, че лесният достъп онлайн до детайлни карти на държавите, осигуряван от услуги като тази на Google, може да бъде използван с користни цели от терористи.
Индийските агенции за сигурност са се оплакали, че Google Earth излага на опасност защитните им сили и военни съоръжения. Подобни оплаквания досега е имало и от други държави, сред които Китай. Все пак обектите на атака от миналата седмица не попадат в категорията военни съоръжения. Информацията, до която са имали достъп терористите чрез Google Earth за местоположението на атакуваните цели е, е достъпна и на печатните туристически карти в Мумбай. Нападнати бяха 2 хотела, ресторант, почивен комплекс и метростанция.

Няма коментари: