twitter
    Проследи ме във Facebook :)

четвъртък, 29 август 2013 г.

Какво се крие зад ЦИФРОВИЗАЦИЯТА ?

Цифровизацията е процес на внедряване на цифровата телевизия в домовете на хората. Ца целта се пускат мултиплекси които да излъчват телевизионен сигнал по стандарта DVB-T или кабелните оператори пускат сигнал по стандарта DVB-C по мрежата си. Цифровата телевизия МОЖЕ да се излъчва паралелно с аналогова. Аналоговата телевизия категорично НЕ ПРЕЧИ, на разпространението на цифрова телевизия.

Широчината на честотната лента на един аналогов телевизионен канал е 5.5MHz за цедиметровия обхват  и 6.5 MHz метровия (това е стандарт приет от повечето източноевропейски страни). В метровия обхват може да има 12 канала а в дециметровия 41.  Така, на теория ефирно могат да се излъчат 53 аналогови телевизионни канала.

В момента се излъчват много по-малко от тези 53 канала. Нека бъдем оптимисти и кажем че се излъчват 10  аналогови канала ефирно, т.е. в честотната лента има място за още 43.

При излъчването на цифров сигнал, на една честота могат да бъдат пуснато няколко телевизионни и/или радио канали. Това значи, че тези мултиплекси могат да излъчват на свободните 43 канала.

Но все пак нашето правителство е решило да се откаже от аналоговата ефирна телевизия. Защо, това е тайна, обясненията обаче са понякога смешни.

Обясняват ни че било заради по-доброто качество … до някъде има резон. Обясняват ни че било заради допълнителните услуги – разбирай платените услуги.

С какво цифровата телевизия е по-добра, за телевизиите, от аналоговата? С PPV (Pay per view) услугите. Представете си ситуацията – дадена телевизия закупува правата, за излъчване на мачовете от българското първенство по футбол. Телевизията може да пусне излъчването по технологията ppv и само желаещите да гледат мача ще го гледат, чрез изпращане на SMS или поръчка през интернет.  Това е много привлекателно за телевизиите, които като цяло ще са безплатни, но определено ще има възползвали се от ситуацията (предполагам турските сериали няма да са PPV, така, че бабите да си отдъхнат)

Друг положителен аспект за телевизиите е, че могат да пуснат допълнителни канали, без да ангажират допълнителна честота за излъчване.

Не може да пропуснем и момента с интерактивните съобщения. Технологията позволява да се изпращат индивидуални съобщения към отделния клиент, те могат да бъдат и интерактивни, т.е. да задават въпроси на които зрителя да отговаря.

Рейтинг. Тази мантра повтаряна от телевизиите, наречена рейтинг, може да се изчисли с абсолютна точност , ако всички телевизии излъчват само цифрово. Докато при аналоговото излъчване се взимат някакви представителни извадки и т.н. при цифровата, всичко може да се определи  със 100% точност.

И сега  далаверата.  Всички които са със стари телевизори или ще ги сменят, т.е. ще си купят нови, или ще си закупят “декодери”. Далаверата определено е в декодерите. Това са поне 2 милиона домакинства, 20% от тях да ползва ефирната телевизия (кабелните оператори и  сателитните оператори  според мен държат поне 80% от домакинствата). Та казахме тея 20%, от тях половината да са за декодери си е една доста сериозна цифра устройства. Някой ще направи доста приличен оборот, а нека не забравяме и  това, че съвременната електроника се произвежда главно в Китай, а пазаруващите от там, обикновено купуват най-евтиното, а не това с по-високо качество. Очаквайте и много изгорели устройства, в следствие на летните бури. Определено, доста печалба ще падне от  цифровизацията.

Може ли да се остви и аналоговото излъчване? Да може, може да се направи и евтино, но това е въпрос на желание на управляващите.
Автор: danaildr.eu

сряда, 28 август 2013 г.

НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ BG ЗАБЛУДИ

Най-разпространените BG заблуди

1. Измислили сме компютъра
Доста приятен мит, основан на българския произход на Джон Атанасов. Уви, доста е далеч от истината. Джон Атанасов е толкова българин, колкото Обама е кениец. И компютърът за наше съжаление не е открит в БАН, а в Щатите.

2. Имаме славна история
От 1300 години повече от 700 сме били под робство. Кое му е славното?

3. Трудолюбив народ сме
От сутрин до вечер се трудим в кафенетата и кръчмите.

4. Българската попмузика е във възход
За този възход се говори постоянно, но никой не го е виждал. 90 процента от българските попизпълнители правят бездарни песни и тънат в мизерия и нищета. Е, има и едно-две изключения в хип-хопа, но една лястовичка пролет не прави.

5. Български отбор може да играе в Шампионската лига
Вероятно може, но не и в следващите сто години.

6. България е привлекателна туристическа дестинация
Очевидно не е. Засега предлагаме само евтин алкохол, евтин секс, мръсни плажове и заледени ски-писти. 

7. В парламента има и честни политици
Може и да има, ама никой не ги е виждал.

8. Българките са най-красивите жени
Във всяка страна има красиви жени. Най-голямото предимство на нашите е, че са лесни.

9. Българските сериали са много добри
И се отличават с безумно тъп диалог, слаба режисура и некадърна актьорска игра. По-скучни са даже от турските.

10. България ще се оправи
Да бе! Найш га..

ИВО СИРОМАХОВ