twitter
    Проследи ме във Facebook :)

неделя, 21 декември 2008 г.

В Япония скочиха срещу Google Earth


Японски адвокати са поискали от компанията Google да спре да качва и публикува детайлни снимки на местните улици в своята програма Google Earth, предаде Reuters, цитирана от HiComm.bg.
Google street view разполага със снимки на улици в 12 града из страната и позволява изглед от 0 до 360 градуса.
Услугата дава възможност да направите едно виртуално пътуване на посоченото място от край до край.
Причина за иска е оплакването на много хора, че са се видели документирани на въпросните изображения.
Така например жена е била заснета да прави слънчеви бани, а пък мъж е бил сниман да прави стриптийз пред известен нощен клуб.
Адвокатите молят Google да спре тази услуга и да изтрие целия съществуващ архив.
Преди време от уеб търсачката бяха нападнати с обвинения, че терористите в Индия са действали именно по изображенията в тяхната програма.
От Google отказаха коментар.

Американците не са готови за кибератаки


Съединените щати се оказаха неподготвени за справяне с големи кибератаки, пише Reuters.
Това стана ясно от резултатите на двудневни симулации на кибервойни, проведени от правителството.
Учението беше най-мащабната симулация на такъв конфликт по броя на ангажираните в него специалисти.
В "кибервойната", проведена година след стартиране инициативата по осигуряване на кибербезопасност, участваха 230 представители на правителствени институции по защита и сигурност, частни компании и граждански сдружения.
В хода на учението бяха симулирани голямо количество кибератаки по време на икономическа нестабилност на страната.
Участниците във "войната" трябваше да намерят начини да смекчат атаките върху важни обекти.
Министърът на националната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф, след направените изводи от учението, изказа предположение, че в бъдеще кибератаките ще станат обичайна тактика от бойните действия за унищожаване на командните пунктове на противника.
Експертите отбелязват, че засега в правителствената структура на САЩ няма специален пост за човек, отговарящ за кибербезопасността на страната.

Mozilla "закърпи" дупки в своя браузър


След непредвиденото обновление на Internet Explorer от Microsoft, конкурентът Mozilla също пусна ъпдейт за браузъра Firefox, предаде tecnews.bg.
От разработчика съветват потребителите да обновят своите браузъри до версия 3.0.5.
Откритите уязвимости са в ранните версии на Firefox 3 и във версии на Firefox 2.
Същевременно Mozilla пусна и ъпдейти за имейл клиента Thunderbird (2.0.0.19) и пакета приложения SeaMonkey(1.1.14), които "закърпват" критични уязвимости, носещи риск за сигурността на потребителските данни.
Според експертите от Secunia, уязвимостите във Firefox позволяват на злонамерени лица да заобиколят някои ограничения в сигурността, да разкрият "чувствителна" информация, да извършат крос-сайт скриптинг атаки или да компрометират системата на потребителя.
Mozilla съобщава, че критични уязвимости в трите продукта (Firefox, Thunderbird и SeaMonkey) могат да пренасочат потребители от легитимни сайтове към такива, съдържащи вредоносен код, способен да открадне потребителски данни.

България посреща новия телефон PRADA на LG


България посреща втория телефон PRADA на LG за празниците, съобщиха от LG Electronics България.
От началото на декември фешън бижуто LG PRADA се продава в търговската мрежа на верига магазини HANDY, пише Mobile Bulgaria.
Телефонът е чудесно предложение за онези, които все още не са решили какво да подарят за Коледа.
PRADA на LG (модел LG-KF900) запазва изчистения и минималистичен дизайн на предшественика си, но едновременно с това предлага множество усъвършенствани функции.
На първо място новата PRADA предлага плъзгаща се QWERTY клавиатура, която придава на телефона бизнес стил, а също така улеснява потребителите при въвеждане на информация.
LG PRADA има и усъвършенстван интерфейс и подобрен хардуер - поддържа 3G HSDPA мрежи (7.2 Mbps) и има 5МР камера, работа с DivX файлове, Wi-Fi и пълнофункционален HTML браузeр.