twitter
    Проследи ме във Facebook :)

неделя, 24 февруари 2013 г.

Какво трябва да знаем за цифровизацията (това, което не ни казват)

Трябва да знаете, че цифровизацията няма да бъде напълно безплатна. Ако нямате телевизор с DVB тунер ще трябва да си закупите декодер, цената на който варира от 50 – 300 лева. В някои случаи, ако имате достатъчно пари е по- добре да си купите нов, цифров телевизор. Декодера в зависимост от сложността консумира ел. енергия 20 – 50 вата, така месечната ви сметка за ток ще се обогати с 3 – 8 лева и то при положение, че телевизора ви не е включен постоянно. Най - много ще пострадат хората с ниски доходи и особено пенсионерите, за които телевизията е единственото развлечение и връзка със света. Така "огромното" увеличение за 4 години с 9 % на пенсиите, реално ще бъде изядено, от възможността да се гледа телевизия. В рекламно – информационният клип на БНТ, ухиленото момченце, обясняващо на дядото какво да направи, умишлено пропуска третия кабел – към контакта на ел. мрежата !

Да отбележа, че с един декодер можете да гледате само на един телевизор. Във всяко домакинство обяче има поне два телезивора. Аз имам четири такива у нас. За да се цифровизирам ще ми трябват минимум двеста лева за да си закупя необходимите приемници.

А какво ще прави дядо Стефчо примерно, който е на село и едвам връзва пари за хляб, от къде ще се бръкне още 50лв за декодер ? Ще отнемете и последното удоволствие на пенсионерите, които нямат пари за кабелна телевизия ?

От къде ще знае, че на социално слабите им се полага по един декодер ? Кой казва това по телевизията ? Никой !

Да не говорим, че бях чул, че няма да можем да я ловим с обикновенна стайна антена (това не ми е потвърдена информация за сега). Цитирам: "Антените за цифровата ефирна телевизия са предвидени за улавяне на сигнала без проблеми. Те имат вграден електронен усилвател, което им помага да улавят сигнала през прегради или в гъсто населени квартали с много блокове, където е трудно за конвенционалните аналогови антени да се справят."