twitter
    Проследи ме във Facebook :)

понеделник, 5 ноември 2012 г.

Какво да правя с живота си ?


Преди няколко дни попаднах на тема в известен форум с точно това заглавие и реших и аз да си споделя мнението. Темата е доста интересна и доста обширна. Няма да мога да я събера само в един блог пост, но ще се постарая да изкажа личното си мнение поне :)
Аз не съм никой. Аз съм просто един обикновен студент в България. Имам си и диабет като за късмет от вече три години. Какво правя с моя живот ли ? Ще разберете малко по-надолу :)
Живеем в свят, в който технологиите са много развити. На където и да се обърнем ни заливат с информация. Много от нас вече имат диагнозата "постоянна жажда за информация". Социалните мрежи се развиха много бързо. Всеки ден се прибираме с мисълта колко ли известия имам във фейсбук и колко нови последователи имам в туитър. Това е. Колкото и да не ни харесва вече сме закачени към мрежата. Липсата на интернет ни прави раздразнителни и търсим начин как да продължаваме да се "социализираме" по модерния начин. Не, няма да пиша отново само за фейсбук, спокойно. :) От някъде обаче трябва да се тръгне нали :) ?
смея да кажа, че съм видял много, изживял съм повече от колкото трябва за възраста си.
Бил съм в различни среди на общуване и съм общувал с хора от различни класи. точно за това искам тук в този пост да направя едно сравнение за това какви сме наистина и какви искаме да бъдем. защо това са две различни неща и как едното пречи на другото.
Скоро гледах клип на тема "Къде е истинският мъж?" От там искам да спомена, че той не е в дискотеките, не е в казиното ... Той си е удома. Става сутрин в 7 за да отиде навреме на работа. Работи цял ден и след това бърза да се прибере удома за да нахрани семейството си, което обича. Няма да му видите парите, защото те са на влог в банката, а не на барабаните в чалга клубовете. 
Същото важи не само за мъжете, но и за всички хора, които знаят какво искат от живота си.
Какво мисли, читателю ? Като потрошиш двеста лева в дискотеката за една вечер, че ще те запомнят ли ? Въобще някой ще те забележи ли ?
Всеки ден от телевизията ни заливат с информация за насилие, бандити, кражби, изнасилвания, болници, проекти, закони...още и още. Защо е това ? Какво целят с това нещо ? Защо не дават в централната емисия проблемите на чичо Петър, който живее със 180 лева пенсия, който няма 2 лева днес за хляб, на който децата му са отдавна в чужбина и няма кой да му помогне ? Защо не показват как правителството всеки ден краде от народа си, а показват колко нови магистрали има направени няколко месеца преди изборите. 
Бил съм DJ няколко години. видял съм много хора как и колко много пари хвърлят да се забавляват, но знай, мили читателю, че аз и ти сме хората, които са им изкарали тези пари.
Един прост пример: Вземам 400лв заплата, но гледам всеки ден по телевизията как хората се забавляват с много пари, как карат скъпи коли... Разбира се искам и аз ! Може да не ми е нужно, но ако ежедневието ти е сиво...100% и ти искаш да си като тях. Обаче...тук идва едно обаче. Не можеш ! Не можеш от първия етаж на блока да стигнеш направо на 12-тия. Трябва да извървиш всички етажи. Всеки ден във фейсбук се пускат снимки от купони, клипове които са в топ класациите на сайтовете за видео споделяне. Искаш веднага да постигнеш същото. Няма как да стане...опитваш и оставаш разочарован. Не бъди Супермен, бъди себе си !
Малко се отплеснах от темата, за което се извинявам. Ако сте чели предишни постове ще се уверите, че просто така си пиша. :)
Искам да посъветвам хората, които не знаят какво да правят с живота си следното:
хора, излезте навън ! Забравете за дискотеките, еврофутбола, многото хора ... поне за малко забравете фейсбук. Много е приятно ако си направиш план за деня. Вземете си една Неделя, викнете любим човек с вас преди обяд. Изпийте по едно кафе, поговорете си него. За обяд си направете една вкусна супа. Стойте поне 20 минутки и обядвайте, а не бързайте да ставате за да проверите фейса какво прави. След обяд си дайте почивка, неделя е все пак. Вземете книга и прочетете малко. Може да не ви е интересна, но вие не спирайте...надникнете в историята.
Заменете гледането на клипчета във vbox7 със сън. Поспете час-два. следобедния сън е прекрасен. Направете си следобедна разходка из парка, дори и извън града/селото. Вечерта си идете на кино. Ако нямате кино в града вземете филм от приятел и си го пуснете на компютъра.
Легнете си рано...примерно към 10. Повярвайте ми, ще се чувствате по-добре от колкото да киснете пред компютъра или да се напивате в къчмите.
Защо пак фейсбук е виновен ? Ами защото покрай 134254 приятели там много хора си мислят, че като излязат навън отново тях ще ги има като приятели и той ще е центъра на вселената. Да, но отново човек остава разочарован от настоящето :)
Една камара от приятелите и познатите ми са забравили какво е предназначението на компютъра.
Преди не чак толкова много години, когато вместо фейсбук и лаптопи имахме ICQ и настолни компютри с по 128мб рам и едва 10-на GB хард диск....всичко беше хубаво.
Компютъра се считаше за нещо добро, нещо хубаво...средство за забавление. Сега е просто едно болестно състояние. Сега ще кажете..."Ама и ти пишеш това на компюютъра, и ти имаш фейсбук"
Да, имам...и туитър имам :) Но ги ползвам само да разпространявам и рекламирам написаното от мен :)
Ако нямаш работа си намери. Хем ще изкарваш пари, хем ще се срещаш с нови хора. Не гледай наборите си, че всеки ден харчат много пари за глупости и са с най-модерните технологии. 
Не си купувай нещо, което няма да ти върши работа. 
Кажи ми, читателю/читателко..... Как ТИ се забавляваш с компютъра ? Какво те кара да се усмихнеш и да се почувстваш по-добре ? Преброй сайтовете, които посещаваш...на бас, че се броят на пръсти. На бас, че по-младите от вас не знаят какво е това FTP и DC++ и за какво служат. Колко от вас използващи компютри са правили нещо значимо с него ? Пред компютъра си да предположим от 2 до 6 часа дневно. Не си ли се замислял/а как работи компютъра, как работят сайтовете ? Не ти ли се е искало да имаш и ти ? На направиш нещо твое ?
Ето какво можеш да направиш ... купи си един учебник (или пък си изтегли) не са повече от 10-на лева. Научи се и като за начало си напиши собствен сайт и се похвали на приятелите си...нека ти завиждат. 
Ако се чудиш какво да правиш с живота си и цял ден скролваш с мишката из фейсбук и гледаш едно и също нещо по стотици пъти....направи си регистрация в някой сайт за видео споделяне /примерно vbox7.com/ и започни да си правиш видео дневник. Покажи на света какво можеш !
Всеки има свой талант, покажи ни твоя :) Ето примерно аз имам блог и пиша в него различни неща :)

И за финал ще ви посъветвам: Не бъдете толкова модерни. Не е хубаво :)
Благодаря и до нови срещи :)

Няма коментари: